Велосипедот како превозно средство

Што научивме со дечињата од 4-5 години од објект Лавче? Дека велосипедот е алтернативно превозно средство и се почесто го збогатува нашето секојдневие. 

Децата се запознаа со деловите на велосипедот, а потоа го нацртаа, се разви дискусија за тоа колку често користат велосипед тие и нивните родители, за на крај да изработат ЕКО велосипед и сообраќаен знак. Со тоа покажаа почит и внимание кон оние кои го користат како превозно средство, со позитивен пример како се сака сопствениот град и се одржува животната средина. 

Научивме дека велосипедот претставува економски и енергетски најодржувана форма на транспорт и мобилност, дека е во хармонија со природата, не загадува, дека не одржува здрави и во добра физичка форма. 

Велосипедот развива позитивна "зависност" и не ослободува од стресот. Нашата порака е:  живеј здраво, чувај ја околината и таа ќе те чува тебе, намали го сообрајќанјиот метеж - ВОЗИ ВЕЛОСИПЕД.